Ökológia

Zink ist ein ökologisches Material mit einer hohen Recycling-Quote.

Ökológiai fenntarthatóság

  • Természetes anyag
  • Fenntartható erőforrás
  • Természetes, karbantartásmentes felület
  • Hosszú élettartam
  • 100%-ban újrahasznosítható
  • Működő újrahasznosítási rendszer
  • Alcsony primerenergia-igény

Természetes anyag

A cink a földkerekség 10 leggyakoribb elemének egyike. Az emberi szervezet második legfontosabb nyomeleme (a vas után),  amely fontos szerepet játszik számos fiziológiai és biokémiai folyamatban.  A cink aktiválja a hormonokat,  stabilizálja a sejtmembránokat, előnyösen befolyásolja a növekedést, jótékony hatása van a szemre, az idegekre, a bőrre és az immunrendszerre, továbbá segíti a sebek gyógyulását.

Fenntartható erőforrások

A cinkérc  világszerte geológiailag és földrajzilag egyaránt széles körben elérhetően, nagy mennyiségben áll rendelkezésre; első sorban a felszín alatt bányásszák. A legnagyobb cinkérc-kitermelés jelenleg Ausztráliában, Kanadában és Peruban folyik. Emellett jelentős kitermelőnek számít még Kína, Japán, Mexikó, Észak-Korea, az Egyesült Államok, Zaire és egyes európai országok is. A jelenlegi technológiákkal elérhető tartalékokat 3.400 millió tonnára becsülik - a világ éves cinkfelhasználása alapján e készlet akár 700 évre is elegendő. Azonban ha figyelembe vesszük a kiemelkedően magas újrahasznosítási arányt is, ennél még sokkal hosszabb időszak adódik. Látható, hogy a cink nem tartozik az ellátási szempontból kritikus nyersanyagok közé. 

Természetes, karbantartásmentes felület

A RHEINZINK-PATINA LINE termékcsoportba tartozó lemezek felülete egy nemes anyag természetességével tűnnek ki - mindenfajta bevonat vagy foszfátréteg nélkül. Ezért rendszeres karbantartásukra, tisztításukra sincs szükség. Felületük természetes úton patinásodik, antikolódik: kékesszürke ill. grafitszürke árnyalatra.  Fontos: a védő patinaréteg öngyógyító tulajdonságú; emiatt a karcolódások sem hagynak a felületen maradandó nyomot.

Hosszú élettartam

A cinket ún. "kohócink" formában már a 19. században alkalmazták; így az ismert német építész, Carl Freidrich Schinkel (1781-1841) is. A Schinkel által épített épületeket, amelyek nem esetek áldozatul a háborús pusztításoknak, mostanában fokozatosan felújítják. Már ez a tény is cink hosszú élettartamát igazolja: egy olyan építőanyag, amely tartósan védi az épületeket az időjárás viszontagságaival szemben.

Az anyag korrózió elleni védettsége és hosszú élettartama a természetesen kialakuló patinának köszönhető . Ez egy vízben oldhatatlan védőréteg, amely a környezeti hatások révén, magától alakul ki, és még akkor is újjá épül, ha a környezeti koptató hatások érik a felületet.

Közép-európai éghajlaton, átlagos kopást alapul véve (amely az elmúlt évtizedekben a káros környezeti hatások visszaszorulásával jelentős mértékben csökkent), a gyakorlatban a RHEINZINK-tetőfedések várható élettartama legalább 100-120 év. Természetesen ennek előfeltétele az épületfizikailag kifogástalanul megtervezett és megépített tetőszerkezet,  továbbá a hibátlanul elvégzett, szakszerű kivitelezői munka.  

A RHEINZINK anyag különösen hosszú élettartamát a következő intézmények ill. tanúsító szervek is igazolták:

  • Német Szövetségi Környezetvédelmi, Természetvédelmi, Építési és Reaktorbiztonsági Minisztérium (Bundesministerium für Umwelt, Naturschutz, Bau und Reaktorsicherheit - BMUB) Titáncink tetőfedések: ≥ 50 év (Forrás: "Az építőanyagok életciklus-elemzése a BNB alapján")
  • Az angol BRE tanúsító intézet (Building Research Establishment Ltd.) a RHEINZINK ökológiai mérlegének vizsgálata keretében megállapította: tetők és homlokzatok esetében az élettartam ≥ 80 év
  • A breda-i TNO Intézet (Built Environment and Geosciences - Hollandia) értékelése: az ereszcsatornák és a lefolyócsövek esetében az élettartam ≥ 75 év

Újrahasznosítás

Az újrahasznosíthatóság nagyon fontos a fenntartható építésben. A bontás az épület életciklusának része, amelyet különös figyelemmel kísérnek. Ennek célja a természetes erőforrások védelme és a nagy mennyiségű építési hulladék keletkezésének elkerülése. A magas újrahasznosíthatósági arány lehetővé teszi, hogy az épület nagyobb hányada kerülhessen vissza a természetes energia- és anyagkörforgásba. Ezért a közvetlenül újrafelhasználható építőanyagokat kell előnyben részesíteni.

A RHEINZINK-anyag elvileg örök életű.  Az épületek átépítési, ill. bontási munkálatai során gond nélkül el lehet őket különíteni. A leggyakrabban alkalmazott, PATINA LINE termékcsoport termékeinél semmilyen további műveletre (például felületi festékréteg eltávolítására) nincsen szükség. Így az anyag 100 %-ban újrafelhasználható és ezáltal újra értékké tehető. Még a gyártási folyamat közben keletkező hulladékot is 100 %-ban újra beolvasztják és belőlük új termékeket gyártanak. Az építőipariban használt cink újrahasznosítási hányada Németországban 95 % fölötti - ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy belőle semennyi sem veszik kárba. A magas újrahasznosítási aránynak köszönhetően manapság a cink termékekben az ún. szekunder-anyag aránya csaknem egyharmad. Ez az arány csakis azért nem magasabb, mert a cinktermékek élettartama rendkívül hosszú, így viszonylag kevés a bontott mennyiség.

A RHEINZINK újrahasznosításához szükséges energiaszükséglet az anyag ún. primer-energiatartalmának mindössze 5 %-át teszi ki. Ezzel az energia 95 %-át is meg lehet takarítani. Mivel az újrahasznosításra átvett cink anyag értéke a gyártás alapanyagául szolgáló nagytisztaságú cink árának 60%-át is eléri, az e természetes anyag melletti döntés gazdasági szempontból is rendkívüli előnyökkel jár.

Alacsony primerenergia-igény

Annak köszönhetően, hogy más fémekhez viszonyítva viszonylag alacsony hőmérséleten gyártják (kb. 520°), és hogy az újrahasznosítási aránya magas, a RHEINZINK-termékek ún. primenergia-igénye rendkívül alacsony. Olyannyira, hogy könnyedén kiállja a próbát más bádogos fém anyagokkal és a  hagyomásos tetőfedő anyagokkal - például a beton- vagy agyagcserepekkel - összehasonlítva.

E témához tekintse meg a Környezetvédelmi terméknyilatkozatainkat is.

Terméknyilatkozatok és minősítések

A RHEINZINK anyag ökológia tulajdonságait független intézmények értékelték ki és hitelesítették.

Tovább

Csapadékvíz-hasznosítás

Tudjon meg többet a RHEINZINK-kel fedett tetőkről lefolyó csapadékvíz hasznosításáról és szikkasztásáról.

Tovább

Védelem az elektroszmog ellen

Bizonyított tény: a RHEINZINK a környezetünkben meglévő  elektromágneses sugárzás több mint 99%-át leárnyékolja.

Tovább

RHEINZINK worldwide

RHEINZINK-IRODA elérhetősége:
 
Tel.: 00 36 1 305 0022
Fax: 00 36 1 305 0023