Csapadékvíz-hasznosítás

Regenwasser ganz praktisch weiter genutzt werden: Versickerung über Mulden, Regentonnen oder für die Toilettenspülung. Mit Regenrinnen aus RHEINZINK ist das ohne Bedenken möglich.

Csapadékvíz-elszikkasztás

Az cink anyagú tetőkről lefolyó csapadékvíz szikkasztó aknában vagy -vályúban történő elszikkasztása (az ide vonatkozó műszaki előírásokat és szabályozásokat is betartva) semmilyen ökológiai problémát nem vet fel.

Miért? A különböző független intézetek  az elmúlt 10 évben számos nemzetközi kísérleti projekt keretén belül vizsgálták, hogy a cink kifejt-e az esővíz minőségére bármilyen nem kívánt hatást. Az egyöntetű eredmény: semmilyen hátrányos vagy kedvezőtlen hatás nem jelentkezik.

  • A cink a földkéreg 10 leggyakoribb elemének az egyike. 
  • Ezáltal mind a vízben, mind a levegőben, mind a talajban megtalálható egy természetes háttér-koncentrációban.
  • A cink a vas után a szervezet második legfontosabb nyomeleme; nélkülözhetetlen az élethez.
  • A RHEINZINK-tetőkről lefolyó esővíz cinktartalma bizonyíthatóan nem több, mint ami az ivóvízben is szokásosan jelen van. Ugyanakkor sem az az ivóvízre vonatkozóan EU-irányelv, sem a német ivóvízrendelet nem határoz meg a cinktartalomra határértéket.
  • A tetőfedő anyagokra a környezeti igénybevételek következtében gyakorolt koptató hatások az elmúlt 15 évben jelentősen visszaestek - a "savas esők" mennyiségének erőteljes visszaesése és a levegő minőségének emiatt bekövetkező folyamatos javulásának hatására. Így történt ez a cink anyagú tetőfedések esetében is. 
  • A német Szövetségi Környezetvédelmi Tanács (UBA - Umweltbundesamt) nemrégiben nyilvánosságra hozott dokumentuma szerint a környezetbe kijutó cink mindössze 2%-a származik a cink anyagú épületburkolatokról. Ebből az a részarány, amelyik a talajba is leér, 0,5 %-nál is kevesebb, tehát teljesen ártalmatlan. 
  • A talajba illetve a felszíni vizekbe érkező cink nagy része biológiailag nem hasznosulhat, mivel azonnal kialakul egy kötődés az agyagásványokhoz és a szerves anyagokhoz.

Az esővíz hatékony felhasználása

A csapadékvíz környezetbarát és ökológikus kezelésének további lehetőségét kínálja az esővíz tárolására és hasznosítására kifejlesztett berendezések alkalmazása. E berendezések lehetnek például ciszternák, vagy csőtározók; skálájuk a bevált vízgyűjtő tartálytól a legújabb szabványok szerinti, modern esővízhasznosító szerkezetekig tart. Az adott hasznosítási terület feltételeinek megfelelően különböző nagyságú és jellegű rendszerek állnak rendelkezésre.

Olyan helyeken, ahol nem követelmény az ivóvíz-minőség, ott az esővíz közvetlen hasznosítása mindig lehetséges: parkok, zöldterületek, növények öntözésére, WC-k vízöblítésére vagy mosógépekben történő hasznosításra.

Erről a témáról többet is megtudhat „Umweltgerechtes  Regenwassermanagement“ kiadványunkból, vagy a „Fachvereinigung Betriebs- und Regenwassernutzung e.V.“ honlapjáról: www.fbr.de.

Letöltéshez x-elje be az alábbi file nevet és klikkeljen rá! plusz kérés postázással Méret Típus Nyelv Változtatás
Mindent kijelöl Mindent kijelöl
  
Umweltgerechtes Regenwassermanagement (Broschüre)
1 MB PDF Deutsch 17.08.16


Terméknyilatkozatok és minősítések

A RHEINZINK anyag ökológia tulajdonságait független intézmények értékelték ki és hitelesítették.

Tovább

Védelem az elektroszmog ellen

Bizonyított tény: a RHEINZINK a környezetünkben meglévő  elektromágneses sugárzás több mint 99%-át leárnyékolja.

Tovább

RHEINZINK worldwide

RHEINZINK-IRODA elérhetősége:
 
Tel.: 00 36 1 305 0022
Fax: 00 36 1 305 0023