Terméknyilatkozatok és minősítések

IBU Környezetvédelmi nyilatkozat (Environmental Product Declaration EPD) a DIN ISO 14025 Type III és az EN 15804 szabvány szerint

Az Építésügyi és Környezetvédelmi Intézet (Institut Bauen und Umwelt – IBU) az anyag teljes életciklusának értékelése alapján már a 90-es évek végén megállapította, hogy a RHEINZINK környezetbarát építési termék, és mint ilyen, megfelel az ISO 14025 Type III követelményeinek. 2013 januárja óta az építőipari fémlemez-gyártók közül az elsők között rendelkezünk az új EN 15804 szabvány (Épületek fenntarthatósága - Környezetvédelmi termék nyilatkozatok - Az építési termék termékcsoport alapszabályai) szerinti EPD-kkel is – immár az új PATINA LINE, PROTECT LINE és INTERIEUR LINE termékcsoportjainkra vonatkozóan egyaránt. (EPD  –  Environmental Product Declaration, azaz Környezetvédelmi Terméknyilatkozat.)

Az ISO 14025 Type III és az EN 15804 szabvány követelményeinek megfelelő EPD-k képezik az alapját annak is, hogy a német DGNB minősítő rendszer keretében egy épületet az ökológiai feltételek teljesítése szempontjából értékeljenek.

www.bau-umwelt.de

www.dgnb.de

BRE Global Környezetvédelmi Profil és Minősítés

A brit BREEAM "BRE Environmental Assessment Method" épületfenntarthatóságot minősítő intézet által kifejlesztett fenntarthatósági értékelés jelenleg a piacvezető és világszerte elterjedt.

A RHEINZINK tábla- és szalaglemezeket a BRE Global (British Research Establishment Ltd.) is környezetbarát építőanyagként minősítette. E rendszerben az értékelés alapvetően ugyanúgy zajlik, mint az EPD-knél, egy – az anyag teljes életciklusát átfogóan értékelő – „Cradle to Gate” ("bölcsőtől-kapuig") életciklus-analízissel. A környezeti hatást anyag-tonnánként „Ecopoint”-okra (ökopontokra) számítják át.

Az összesített értékelés a kész szerkezeti elemek szintjén történik: azaz a gyártáshoz kapcsolódó minden további terhelést az 1 m2 tető vagy homlokzat elkészítéséhez szükséges anyagra vetítve adnak hozzá. Ezen túlmenően figyelembe veszik a szállítási és a fenntartási tevékenységek környezet-terhelését, valamint az élettartamot és a használati idő végéig szükséges folyamatokat is, olyan módon, hogy a környezetre gyakorolt hatásokat egy 60-éves használati időre kalkulálják („cradle to grave”, azaz "bölcsőtől-ártalmatlanításig" ). Az eredményt m2-kénti Ecopoint-okban adják meg, és lefordítják egy egyszerűsített értékelésre, A+ -tól E fokozatig.

Az állókorcos RHEINZINK -tetőfedéseket és  homlokzatburkolatokat a legjobb, A+ minősítésre értékelték. Ezt és a többi RHEINZINK-ből készülő tető- és homlokzatburkolati elem értékelését Önök is megtalálhatják a www.greenbooklive.com alatt található ingyenes online-adatbázisban. Klikkeljenek a Search all GBL ulinkre és a Company Name mezőbe egyszerűen írják be: RHEINZINK.

C2C "Bölcsőtől bölcsőig" tanúsítvány

2009 márciusában a RHEINZINK elnyerte a "Cradle to Cradle" kritériumnak megfelelő tanúsítványt. A "Bölcsőtől bölcsőig" filozófiát azok a termékek teljesítik, amelyeknek minden része újrahasznosítható új termékek számára minőségromlás nélkül, beleértve a visszamaradó anyagokat is, figyelembe véve az anyag teljes életciklusát a gyártástól az újra felhasználásig. A "Bölcsőtől bölcsőig" nem hulladékhasznosítás, amikor az anyag megőrzi az eredeti értékét ​​és újra fel lehet használni az eredeti minőséggel legalább azonos értékűként (upcycling), vagy nem alárendelt termék (downcycling), illetve nem olyan termék, ami csak hulladéknak alkalmas.

Ez a kívánatos a műszaki és a biológiai ciklus elkerüli a hulladék és környezetszennyezést. Emellett van egy anyagokkal szembeni követelmény, hogy nem bocsáthatnak ki mérgező anyagokat a használatuk, az elbontásuk és az újrahasznosításuk során.

RHEINZINK tetőfedő és homlokzatburkoló termékek a "Bronze" minősítést kapták a MBDC Intézettől. A "Bölcsőtől bölcsőig" tanúsítvány vonatkozik valamennyi PATINA LINE termékcsoportba tartozó RHEINZINK tető-és homlokzati termékre, beleértve a komplett ereszcsatorna rendszert is. Az MBDC Intézet évente felülbírálja a kategorizálást és a termékeket újra besorolja a nekik megfelelő kategóriába.  A "Cradle to Cradle" tanúsítvány megerősíti a RHEINZINK azon állítását, miszerint ez az anyag folyamatosan környezetbarát működést tesz lehetővé.

www.braungart.com

C2C "Bölcsőtől bölcsőig" tanúsítvány
Letöltéshez x-elje be az alábbi file nevet és klikkeljen rá! plusz kérés postázással Méret Típus Nyelv Változtatás
Mindent kijelöl Mindent kijelöl
  
Cradle to Cradle - Gutter and Downspouts (certificate)
681 KB PDF English 26.08.19
  
Cradle to Cradle - Roof and Façade (certificate)
682 KB PDF English 26.08.19


Csapadékvíz-hasznosítás

Tudjon meg többet a RHEINZINK-kel fedett tetőkről lefolyó csapadékvíz hasznosításáról és szikkasztásáról.

Tovább

Védelem az elektroszmog ellen

Bizonyított tény: a RHEINZINK a környezetünkben meglévő  elektromágneses sugárzás több mint 99%-át leárnyékolja.

Tovább

RHEINZINK worldwide

RHEINZINK-IRODA elérhetősége:
 
Tel.: 00 36 1 305 0022
Fax: 00 36 1 305 0023