Terméknyilatkozatok és minősítések

IBU Környezetvédelmi nyilatkozat (Environmental Product Declaration EPD) a DIN ISO 14025 Type III és az EN 15804 szabvány szerint

Az Építésügyi és Környezetvédelmi Intézet (Institut Bauen und Umwelt – IBU) az anyag teljes életciklusának értékelése alapján már a 90-es évek végén megállapította, hogy a RHEINZINK környezetbarát építési termék, és mint ilyen, megfelel az ISO 14025 Type III követelményeinek. 2013 januárja óta az építőipari fémlemez-gyártók közül az elsők között rendelkezünk az új EN 15804 szabvány (Épületek fenntarthatósága - Környezetvédelmi termék nyilatkozatok - Az építési termék termékcsoport alapszabályai) szerinti EPD-kkel is – immár az új PATINA LINE, PROTECT LINE és INTERIEUR LINE termékcsoportjainkra vonatkozóan egyaránt. (EPD  –  Environmental Product Declaration, azaz Környezetvédelmi Terméknyilatkozat.)

Az ISO 14025 Type III és az EN 15804 szabvány követelményeinek megfelelő EPD-k képezik az alapját annak is, hogy a német DGNB minősítő rendszer keretében egy épületet az ökológiai feltételek teljesítése szempontjából értékeljenek.

www.bau-umwelt.de

www.dgnb.de

BRE Global Környezetvédelmi Profil és Minősítés

A brit BREEAM "BRE Environmental Assessment Method" épületfenntarthatóságot minősítő intézet által kifejlesztett fenntarthatósági értékelés jelenleg a piacvezető és világszerte elterjedt.

A RHEINZINK tábla- és szalaglemezeket a BRE Global (British Research Establishment Ltd.) is környezetbarát építőanyagként minősítette. E rendszerben az értékelés alapvetően ugyanúgy zajlik, mint az EPD-knél, egy – az anyag teljes életciklusát átfogóan értékelő – „Cradle to Gate” ("bölcsőtől-kapuig") életciklus-analízissel. A környezeti hatást anyag-tonnánként „Ecopoint”-okra (ökopontokra) számítják át.

Az összesített értékelés a kész szerkezeti elemek szintjén történik: azaz a gyártáshoz kapcsolódó minden további terhelést az 1 m2 tető vagy homlokzat elkészítéséhez szükséges anyagra vetítve adnak hozzá. Ezen túlmenően figyelembe veszik a szállítási és a fenntartási tevékenységek környezet-terhelését, valamint az élettartamot és a használati idő végéig szükséges folyamatokat is, olyan módon, hogy a környezetre gyakorolt hatásokat egy 60-éves használati időre kalkulálják („cradle to grave”, azaz "bölcsőtől-ártalmatlanításig" ). Az eredményt m2-kénti Ecopoint-okban adják meg, és lefordítják egy egyszerűsített értékelésre, A+ -tól E fokozatig.

Az állókorcos RHEINZINK -tetőfedéseket és  homlokzatburkolatokat a legjobb, A+ minősítésre értékelték. Ezt és a többi RHEINZINK-ből készülő tető- és homlokzatburkolati elem értékelését Önök is megtalálhatják a www.greenbooklive.com alatt található ingyenes online-adatbázisban. Klikkeljenek a Search all GBL ulinkre és a Company Name mezőbe egyszerűen írják be: RHEINZINK.

C2C "Bölcsőtől bölcsőig" tanúsítvány

2009 márciusában a RHEINZINK elnyerte a "Cradle to Cradle" kritériumnak megfelelő tanúsítványt. A "Bölcsőtől bölcsőig" filozófiát azok a termékek teljesítik, amelyeknek minden része újrahasznosítható új termékek számára minőségromlás nélkül, beleértve a visszamaradó anyagokat is, figyelembe véve az anyag teljes életciklusát a gyártástól az újra felhasználásig. A "Bölcsőtől bölcsőig" nem hulladékhasznosítás, amikor az anyag megőrzi az eredeti értékét ​​és újra fel lehet használni az eredeti minőséggel legalább azonos értékűként (upcycling), vagy nem alárendelt termék (downcycling), illetve nem olyan termék, ami csak hulladéknak alkalmas.

Ez a kívánatos a műszaki és a biológiai ciklus elkerüli a hulladék és környezetszennyezést. Emellett van egy anyagokkal szembeni követelmény, hogy nem bocsáthatnak ki mérgező anyagokat a használatuk, az elbontásuk és az újrahasznosításuk során.

RHEINZINK tetőfedő és homlokzatburkoló termékek a "Bronze" minősítést kapták a MBDC Intézettől. A "Bölcsőtől bölcsőig" tanúsítvány vonatkozik valamennyi PATINA LINE termékcsoportba tartozó RHEINZINK tető-és homlokzati termékre, beleértve a komplett ereszcsatorna rendszert is. Az MBDC Intézet évente felülbírálja a kategorizálást és a termékeket újra besorolja a nekik megfelelő kategóriába.  A "Cradle to Cradle" tanúsítvány megerősíti a RHEINZINK azon állítását, miszerint ez az anyag folyamatosan környezetbarát működést tesz lehetővé.

www.braungart.comBRE Global Környezetvédelmi Profil és Minősítés
Letöltéshez x-elje be az alábbi file nevet és klikkeljen rá! plusz kérés postázással Méret Típus Nyelv Változtatás
Mindent kijelöl Mindent kijelöl
  
BRE Certificate
281 KB PDF English 21.01.16


C2C "Bölcsőtől bölcsőig" tanúsítvány
Letöltéshez x-elje be az alábbi file nevet és klikkeljen rá! plusz kérés postázással Méret Típus Nyelv Változtatás
Mindent kijelöl Mindent kijelöl
  
Cradle to Cradle - Gutter and Downspouts (certificate)
681 KB PDF English 26.08.19
  
Cradle to Cradle - Roof and Façade (certificate)
682 KB PDF English 26.08.19


Csapadékvíz-hasznosítás

Tudjon meg többet a RHEINZINK-kel fedett tetőkről lefolyó csapadékvíz hasznosításáról és szikkasztásáról.

Tovább

Védelem az elektroszmog ellen

Bizonyított tény: a RHEINZINK a környezetünkben meglévő  elektromágneses sugárzás több mint 99%-át leárnyékolja.

Tovább

RHEINZINK worldwide

RHEINZINK-IRODA elérhetősége:
 
Tel.: 00 36 1 305 0022
Fax: 00 36 1 305 0023