Fontos! Ha a hírlevél nem jelenik meg helyesen, kérjük klikkeljen ide.
2014-05
Eiffel Palace irodaépület: egy vízió – RHEINZINK-tetővel

Mit nekünk a nemzetközi sztár-építészek, ha vannak saját sztárjaink? Egy-egy elkészült hazai épületünk kapcsán újra és újra meg kell állapítsuk, hogy a magyar építészek alkotó fantáziája semmivel sem ér kevesebbet, mint az irigyelt külföldi pályatársaké. Így van ez a közel-múltban átadott Eiffel Palace iroda-épület esetében is. A Pesti Hírlap egykori kiadójának évtizedekig hasznosítatlanul álló épületének felújítását a Gelesz és Lenzsér építésziroda tervezte: az eredmény ismét arra érdemesített, hogy a világ építészeti sajtója újabb inspiráló magyar teljesítményként ismertesse – hasonlóan, mint ahogyan nemrégiben az Autóklub irodaépülete esetében is történt.

Különleges tető, megőrzött homlokzat fölött

A teljesen megújult belső térszerkezet körül megújulva-megtartott homlokzat fölött figyelmet magára vonzó „Highlight”-ként jelenik meg az épületen az új életet kapott tető sarokmotívuma: a manzárdtetőből kiemelkedő, előre ugró üvegezett bevilágítóval. Egy igazi XXI. századi megoldás, amely a korábbi – majd
az idők viharában el is tűnt – egykori saroktorony helyébe lépett, méltón jelenítve meg a mögé került korszerű belső tartalmat. Hasonlóan, mint a nagy lejtésű oldalsó tetőfelületekbe vágott, méretes bevilágító felületek is. A szabad formálás egy megvála-szolandó kérdést is magával hozott: hogyan fedhetők le két irányban görbült felületek állókorcos burkolattal? RHEINZINK anyaggal – és a cég alkalmazástechnikai know-how-jának bevonásával – azonban még ez is megoldható volt. Ugyanúgy, mint az üvegezett bevilágítók beépítésének, a kétszintű vízelvezetéssel kialakított belső csatornák kialakításának, valamint a tető szerkezetébe integrált tetőbiztonsági szerelvények szakszerű megoldása is.

Minőségi kisugárzás – RHEINZINK-kel

Egy olyan új életet kapott iroda-épületnek, amelyet a „Big Four” könyvvizsgáló egyike is rezidenciául választott, nemcsak a történeti értékek megóvása igényének kell megfeleljen, hanem ezen túl még kiemelkedő minőségi hatást is sugároznia kell. Milyen anyag felelhetne meg egy ilyen komplex követelményrendszernek jobban, mint a természetes felületű, magától patinásodó – sőt „antikolódó” – RHEINZINK? Bármilyen, a természe-tességet csak utánzó bevonatos lemez ilyen alkalmazásra valójában szóba sem kerülhetett. Az épületnek maradandó értéket tükrözőnek kell lennie – kompromisszumok nélkül. Bár a tető nem az eredetileg megtervezett előpatinásított lemezváltozatból valósult meg, az eltelt néhány hónap alatt a natúr felületű lemez is szépen antikolódott – az épület építészeti értékeihez egyre karakteresebben hozzájárulva.

A tető RHEINZINK-fedése elnyerte a „2013 év tetője” pályázat fémlemezfedés nívódíját.

ÉPÍTTETŐ
HORIZON Development,
1054 Budapest
DVM Group, 1054 Budapest

ÉPÍTÉSZ
Gelesz és Lenzsér Kft.,
1114 Budapest
Gelesz András, Lenzsér Ágnes,
Holló Eszter, Schöpf Gergely

FÉMLEMEZFEDÉS SZAKTERVEZŐ
Pataky és Horváth Mérnökiroda Kft., 1117 Budapest
Czégeni Csaba

RHEINZINK-MUNKÁK KIVITELEZŐJE
Majer Bádogosipari Kft.,
3200 Gyöngyös
Puskás Művek Kft., 1162 Budapest

FEDÉSI RENDSZER
Tetőfedés: RHEINZINK kettős állókorcos fedés
RHEINZINK-prePATINA bright rolled, 2000 m²
QUALITY ZINC minősítésű titáncink lemez (TÜV RHEINLAND által minősítve)


TETŐAKADÉMIA 2014
Nagy érdeklődés mellett zajlik a 2014. évi TETŐAKADÉMIA rendezvény-sorozat, amelynek témája: Építészeink a világban, a világ tetői Magyar-országon. Az előadások érintik az
„okos házak” ma oly divatos kérdéskörét, valamint a külföldi tanulmányok és tapasztalatok felhasználását, mint a jövőbeni versenyképesség kulcsát.

A RHEINZINK részéről Dr. Birghoffer Péter tart előadást „Meglepő formák, korszerű tartalom. Kortárs építészeti megoldások RHEINZINK-kel” címmel.
A 2014. május 15-i budapesti rendezvényen – amelyre még mindig nem késő regisztrálni – Potzner Ferenc Ybl-díjas építész mutatja be a Várkert bazár tervezésének érdekességeit. A résztvevők a Magyar Építész Kamara 3 továbbképzési kreditpontját is megkapják. További információk a www.tetoakademia.hu oldalon találhatók.