A cink története

Bevezetés

Még jóval azelőtt, hogy a cinket felfedezték volna, mint fémet, a cink ércből már készítettek réz-cink ötvözetű sárgarezet, valamint a cink sókat gyógyászati célokra. A sárgarézből készült tárgyak már ismerték  Babilonban és Asszíriában Kr. e. 3000-től, illetve Palesztinában Kr.e. 1400-1000 között. 

Egy Rodoszban talált ékszerhez bizonyíthatóan cinket adtak a rézhez, amely Kr.e. 500-ban készült. Ugyanettől az időponttól a rézhez adagoltak cinket, a horgany önálló fémként használatára még évszázadokat kellett várni. A „cink“ fogalma csak a XVII. században, az anyag "újrafelfedezésével" vált elfogadottá. 

Mivel a cink a természetben csak vegyületekben fordul elő, azt először egy cinksóból, a cinkkarbonátból állították elő. A cink különösen alkalmas volt más fémekkel való ötvözésre és ezért eleinte érmék alkotórészeként alkalmazták. A cinkérceket ugyan már a bronzkor óta használják, azonban csak sokkal később ismerték fel, hogy a cink esetében valójában egy "elem"-ről van szó, azaz egy tovább nem bontható alapanyagról. 

A cinket egészen a XVIII. század végéig többnyire Indiából importálták és nagyon drága árunak számított.

Korai termelés és felhasználás Indiában és Kínában

Cink fémet Indiában már gyártottak i.sz. 1200 körül és a termelési folyamat az ón gyártásához hasonlónak írják le. Ez a cink érc közvetett fűtését jelentette faszénnel egy fedett tégelyben. Ez cink gőzt termelt, amit lehűtött a környezeti levegő egy a tégely alatti kondenzációs tárolóba. Így jött létre a cink (1. ábra).

A velencei Marco Polo (1254-1324) beszámolt a cink-oxid gyártásról Perzsiában. A perzsák cink-szulfát (ZnSO4 × 7H2O) oldatot használtak a szem gyulladások kezelésére. A cink-szulfátot (ZnSO4) ma is használják a gyógyászatban, mint vérzéscsillapítót és fertőtlenítőt.1374-re a hinduk már új, a nyolcadik ismert fémként tekintettek a cinkre. Kialakult már egyfajta korlátozott cinkgyártás és korlátozott kereskedelem.

RHEINZINK worldwide

RHEINZINK-IRODA elérhetősége:
 
Tel.: 00 36 1 305 0022
Fax: 00 36 1 305 0023