Az anyagunk

A RHEINZINK anyag

A RHEINZINK egy titáncink márkanév, amely a DIN EN 988 szabványnak megfelelően készül. Az ötvözet alapja a DIN-EN 1179 szerinti nagytisztaságú elekrolit-finomcink, amelynek tisztasági foka 99,995%-os amelyhez kis mennyiségben titánt és rezet adnak ötvöző anyagként. Az ötvözet összetétele – sok más tényező mellett - jelentős hatással van a RHEINZINK anyag műszaki tulajdonságaira és a patinásodott RHEINZINK színére is.

A nyersanyagot megolvasztják, öntik, hengerlik és tekercselik egyetlen folyamatként a kész termékig. A anyag minősége egyenletes és hibátlan. Ezeket a tekercseket azután, mint univerzális alapanyagot felhasználják további kiváló minőségű RHEINZINK termékek előállítására, mint például a magas minőségű tetőfedési és ereszcsatorna termékek készítésére, a tetőkhöz és homlokzatburkolatokhoz szükséges kiegészítő termékek és profilok gyártására.

A RHEINZINK-et négy termékcsoportba besorolva kínáljuk: RHEINZINK-PATINA, PROTECT, COLOR és INTERIEUR.

Termékcsoportok

Anyagjellemzők

 • Sűrűség (spec. tömeg): 7,2 g / cm3
 • Olvadáspont: 418 °C
 • Újrakristályosodási határhőmérséklet:> 300 °C
 • Hőmozgási együttható a hengerlés irányában: 2,2 mm / m x 100 K
 • Hőmozgási együttható a hengerlésre merőlegesen: 1,7 mm / m x 100 K
 • Rugalmassági modulus ≥ 80,0000 N/mm²
 • Nem mágnesezhető
 • Nem éghető

A technológiai tulajdonságokról további információkat a "QUALITY ZINC" kritériumai katalógusából kaphat.

Termékjelölés

Az Európai szabványok előírják, hogy a termékeket jelöljék a gyártók. Termékeinket az alábbi módon jelöljük, hogy beazonosítható és igazolható legyen az eredeti és hamisítatlan RHEINZINK minőség:

 • RHEINZINK táblalemezeken és lemezszalagokon: folyamatos festett jelölősáv a lemez hátsó oldalán.
 • Ereszcsatornákon, lefolyócsöveken és csatorna kiegészítőkön: folyamatos dombornyomott bélyeg.
 • Raklapos ereszcsatorna termékek csomagolásán: felragasztott matricák, a termékek részletes adataival.

A RHEINZINK dombornyomott márkajelzés, ami az ereszcsatorna termékeken látható, fontos jelzés a minőségről. Ez a rendszer magában foglalja a mintegy 500 különböző elemet, amelyek mind tökéletesen és garantáltan illeszkednek egymáshoz.

Minőség, minősítés

 • DIN ISO 9001:2008 minősítési tanúsítvánnyal rendelkezik
 • DIN ISO 14001:2004 minősítési tanúsítvánnyal rendelkezik
 • QUALITY ZINC minősítési tanúsítvánnyal rendelkezik

A RHEINZINK termékek kiváló minősége köszönhető a sok éves gyártási tapasztalatnak és az innovációra való állandó hajlandóságnak. Az egységes minőségi szabvány követelményeinek megfelelő szabadalmaztatott széles szalag öntés és hengerlési eljárásnak és a gyártás minden egyes szakaszának folyamatos nyomon követése biztosítja, hogy teljesüljön minden fent felsorolt mechanikai és technológiai tulajdonság, az anyag méretbeli tűréseivel együtt.

A RHEINZINK megfelel a DIN EN ISO 9001:2008 minősítési követelményeknek, hiszen alávetette magát egy független minősítő intézet, a TÜV Rheinland ellenőrzéseinek, a QUALITY ZINC kritériumok katalógusa követelményeinek teljesítésére. Ez az elismert német minősítő intézet saját minősítést fejlesztett ki a cink, mint építési anyag minősítésére, minősítést jelző védjegy címkével.
Készítettek egy tájékoztatót is, amelyben megtalálhatók a minősítés kritériumai: az anyagjellemzők és a félkésztermékekre (táblák, szalagok) vonatkozó engedélyezett tolarenciák.

Az anyagok ellenőrzését két havonként végzi a TÜV Rheinland ellenőrző munkatársa, aki előzetes bejelentés nélkül érkezik a gyárba. Az ellenőrzés a standard követelményeken túli minőségi jellemzőkre fókuszál, mint például a max. ±0.020 mm-es engedélyezett lemezvastagság eltérés, a +2.0/-0 mm-re redukált és engedélyezett hosszúsági és szélességi tolarencia, valamint megnövelt folyáshatárérték (Rp 0.2).

Termék megfelelőségi nyilatkozat

Építési Termék Rendelet / CE-jelölés

A RHEINZINK termékeket a harmonizált szabványok előírásainak megfelelően gyártjuk, ezért azok alapvetően kielégítik mindazon követelményeket, amelyet az Építési Termék Rendelet az építőanyagok CE-jelölésének feltételeként meghatároz.

Partnereink az általunk szállított termékekkel együtt automatikusan megkapják az adott termékre vonatkozó Teljesítmény-nyilatkozatot és a CE-jelölés igazolását – a szállítmány kísérő dokumentumaival együtt. Amennyiben igény van rá ezen igazolásokat elektronikusan is rendelkezésre tudjuk bocsátani. 

A tábla- és szalaglemezekre (DIN EN 988), valamint a csapadékvíz-elvezető rendszerre (DIN EN 612) vonatkozó szabványok nem harmonizáltak, így ezek esetében az Építési Termék Rendelet alapján nincsen lehetőség a CE-jelölés alkalmazására.

Ez azonban a termékeink minőségét nem befolyásolja, hiszen valamennyi általunk gyártott termék kielégíti vonatkozó szabvány követelményeit. De ennél még többet is: a QUALITY ZINC minősítés kritériumrendszere a szabványosnál magasabb követelményeket határoz meg, amely megemelt szintnek a RHEINZINK-lemeztáblák és -szalagok ugyancsak megfelelnek. Ezt a TÜV Rheinland független minősítő intézet is rendszeresen ellenőrzi és hitelesíti.

A REACH EC/1907/2006 nyilvántartásba vételi rendelet

Európában minden olyan anyagot, amely > 1 tonna/év gyártási mennyiségben készül, nyilvántartásba kell venni a REACH-rendelet EC/1907/2006 szerint. Továbbá a rendelet 33. pontja kimondja, hogy ha az ún. különösen aggodalomra okot adó anyagtartalom (SVHC) meghaladja a 0,1%-ot, akkor a gyártók kötelesek tájékoztatni az ügyfeleket a termékekről és információkat adni a termékek biztonságára vonatkozólag a XIV. rendelet 57. cikkelye szerint.

A RHEINZINK termékek esetében ez a következőket jelenti:

 • A RHEINZINK termékekre a rendelet szerint ez a nyilvántartásba vételi kötelezettség nem vonatkozik, mivel nem anyagokról van szó, hanem termékekről.
 • A nyersanyag-beszállítóink már regisztrálták anyagaikat a REACH-rendeletnek megfelelően és folyamatosan megteszik az előírt határidőig.
 • Mivel a RHEINZINK termékek nem tartalmaznak > 0,1% SVHC koncentrációt, ezért nem kell regisztrálni és nyilvántartásba venni. A REACH nyilatkozatunkat kérésre rendelkezésre bocsátjuk.


Környezetvédelmi terméknyilatkozat a DIN ISO 14025 Type III és EN 15804 szabvány szerint

Az épületek a fenntarthatósági kritériumok szerinti minősítése világszerte egyre fontosabbá válik. Az egyes tanúsítási rendszerek – mint például a DGNB, a LEED vagy a BREEAM –az egyes beépített anyagokról olyan hitelesített termékadatokat használnak az épület ökológiai mérlegének felállításához, amelyek termékspecifikus hivatalos nyilatkozatokból, vagy más ellenőrzött adatbázisból származnak. A RHEINZNK kifejezetten törekszik az átláthatóságra és a valós adatokra, és ezért már ma rendelkezik az ISO 14025 Type III és az EN 15804 szabványok követelményeinek megfelelő Környezetvédelmi terméknyilatkozatokkal (Environmental Product Declaration), az új PATINA LINE, PROTECT LINE és INTERIEUR LINE termékcsoportjainkra vonatkozóan egyaránt.

Tudjon meg többet a RHEINZINK környezetbarát jellemzőiről!

Letöltés - dokumentumok magyarul
Letöltéshez x-elje be az alábbi file nevet és klikkeljen rá! plusz kérés postázással Méret Típus Nyelv Változtatás
Mindent kijelöl Mindent kijelöl
  
QUALITY ZINC
585 KB PDF Magyar 03.11.16


Download - English
Letöltéshez x-elje be az alábbi file nevet és klikkeljen rá! plusz kérés postázással Méret Típus Nyelv Változtatás
Mindent kijelöl Mindent kijelöl
  
ISO 50001:2011 semi-finished and finished products from RHEINZINK
376 KB PDF English 29.01.18
  
QUALITY ZINC Certificate
1 MB PDF English 08.06.16


Download - Deutsch
Letöltéshez x-elje be az alábbi file nevet és klikkeljen rá! plusz kérés postázással Méret Típus Nyelv Változtatás
Mindent kijelöl Mindent kijelöl
  
ISO 50001:2011_Halbzeug und Fertigartikel aus RHEINZINK
379 KB PDF Deutsch 04.12.18
  
QUALITY ZINC Zertifikat
1 MB PDF Deutsch 08.06.16


RHEINZINK worldwide

RHEINZINK-IRODA elérhetősége:
 
Tel.: 00 36 1 305 0022
Fax: 00 36 1 305 0023