Anyaghasználati információk

Szállítás és tárolás

Mindig ügyelni kell arra, hogy a RHEINZINK-et a feldolgozás előtt nedvesség ne érje, azaz szárazon és szellőztetetten szállítsák és raktározzák. A lemeztáblák, tekercsek és előprofilozott lemezsávok tárolása során mindig kerülni kell a közvetlen érintkezést is, például egy nedves fólia és a lemez látszó felülete között. A lemezt az építkezésen is fedett, száraz, átszellőztetett térben kell tárolni, de szabadtéri tárolás esetén fölötte legalábbis szélbiztos rögzítésű tetőt kell képezni. 

E szabályok figyelmen kívül hagyása esetén minden esetben számolni kell a lemez felületén cink-hidroxid képződésével. El kell kerülni továbbá:

 • A lemezek és a lemezsávok átszellőztetés nélküli letakarását
 • A lemez felületén pára lecsapódását a beépítés előtt
 • A nedves raklapon történő szállítást és raktározást
 • A túl szorosan egymás mellé állított lemeztekercsek mozgatását (a csiszolódási nyomok elkerülése érdekében – elsősorban a prePATINA előpatinásított lemezeknél)

A lemezszalagokat kérésre szállíthatjuk belső karton merevítéssel, amely megakadályozza a tekercsek deformálódását hosszabb tárolás alatt.

A RHEINZINK prePATINA felületek tisztítása

A RHEINZINK egy természetes anyag, amely sohasem igényel festést és semmilyen felületvédelmet, mert természetes „védőréteg” alakul ki rajta. Ez azt jelenti, hogy az anyag megvédi saját magát, így nem szorul semmilyen felület kezelésre. Ugyanakkor a természetes patina képződése nem csak az anyag saját védelmét biztosítja, hanem az esővízzel való érintkezés révén a felület folyamatos öntisztulását is: eltérően a bevonatos anyagoktól, nem igényel semmilyen karbantartást, tisztítást vagy hasonlókat.

Szennyeződések viszont előfordulhatnak úgy mint az építkezés során keletkezett por- és ujjlenyomatok, de a madár ürüléktől is szennyeződhet a tető vagy más külső behatástól, ezért összeállítottunk egy javaslat csomagot a felület tisztítására.
Letöltés: RHEINZINK tisztítási javaslatok

A felület védelme

Ha szükséges, a lemeztábláinkat és lemezszalagjainkat tudjuk szállítani fóliavédő réteggel, hogy az anyag ne sérüljön a gyártás előkészítés és a beépítés során. A homlokzati rendszereinket mindig védőfóliával szállítjuk. Szeretnénk rámutatni itt arra, hogy az időjárási és környezet hatások (napfény, ultraviola sugárzás, fagy, hőmérsékletingadozás és pára) miatt változás állhat be a védőfólia tulajdonságaiban, ezért javasoljuk a fólia eltávolítását a kivitelezést követően azonnal.

 

 

Külső hatásokra történő reagálás

Összépíthetőség más - feljebb elhelyezkedő - anyagokkal

Anyagok, amelyeknek nincs káros hatása a cinkre:

 • Alumínium, natúr vagy bevonatos 
 • Ólom
 • Rozsdamentes acél (rozsda elszíneződést okozhat a védelem nélküli vágott acél felület)

Cinkre káros anyagok:

 • Réz
 • csupasz bitumenes lemez kavics réteg nélkül (oxidációs savkorrózió)
 • PVC tetőszigetelések (sósav-kibocsátás)

Egyéb anyagok hatása a cinkre:

 • A szilikátkötésű ásványi anyagok, a mész, a cement, a gipsz, korróziót okoznak a nedvesség jelenlétében.
 • A RHEINZINK-lemezek és a fenti anyagok között egy alkalmas elválasztó réteget kell alkalmazni. A letakarásnak olyannak kell lennie, hogy alatta a RHEINZINK felületének szellőztetése megoldott legyen.
 • A jégtelenítő sók maró hatással van a cinkre.
 • A klinker tégla tisztítására használt szerek is korróziós hatást fejtenek ki, ezért ezek kerülendők.

Olajtüzelésű fűtési rendszerek hatása:

Rosszul beállított olajfűtések esetén, ill. ha a berendezés tűzterének belső faláról a távozó füsttel rozsdaszemcsék is felszállnak, a RHEINZINK lemezek felületén a kémény környezetében elszíneződés alakulhat ki - ez azonban a fedés élettartamára semmilyen hatással nincs.

Egyéb speciális feldolgozási utasításokat a különböző termékcsoportok alatt találhat, a Termékek fejezet alatt.

RHEINZINK worldwide

RHEINZINK-IRODA elérhetősége:
 
Tel.: 00 36 1 305 0022
Fax: 00 36 1 305 0023