Gyakori kérdések

Az alábbiakban megtalálhatja a válaszokat a RHEINZINK anyagunkra és a titáncinkre vonatkozó általános kérdésekben. 

Környezeti szempontból miért fenntartható anyag a RHEINZINK?

A RHEINZINK egy olyan ökológiai anyag, amit a cink nyomelemből állítanak elő. A természetes patinásodási folyamat még a karcolódásokat is eltűntetni. A RHEINZINK a jövő generációinak is készült, amely semmilyen karbantartást nem igényel, és száz év után is újrahasznosítható. 

Hogyan értékelhető a RHEINZINK, mint anyag energia mérlege?

Ennek a természetes anyagnak az energia mérlege nagyon kedvező. A gyártás közbeni legalacsonyabb CO2 szennyezés és energia fogyasztás jellemzi, ezért a RHEINZINK a "lite" (könnyű) építőanyagok sorába tartozik. A felhasznált energiát több mint 90%-kal csökkentették, hála a másodlagos hulladék anyagnak és az itt használt (kb. 10%) finom cink anyagból származó nagy mennyiségű hulladéknak.

Mi a RHEINZINK burkolatok élettartama?

A RHEINZINK tetőfedések és homlokzatburkolatok tartósságát vizsgálták és dokumentálták az utóbbi években. Műszaki és technikai értelemben az élettartama 75 év, amennyiben biztosítják a tető szerkezetéhez szükséges tervezési és épületfizikai feltételeket, valamint képzett szakkivitelező végzi a munkát.

Mennyi a RHEINZINK ereszcsatornák élettartama?

Az ereszcsatornákat érő nagyon sokféle szennyezés és behatás miatt ezeknek a szerkezeteknek az élettartama rövidül. Friss vizsgálatok és tanulmányok szerint kb. 40 év várható élettartammal lehet számolni a jelenlegi környezeti feltételek mellett.

A RHEINZINK anyag hogyan hasznosítható újra?

Sok évi "szolgálat" után az anyag 100%-ban újrahasznosítható a fémhulladék kereskedőkhöz leadva. Az újrahasznosítási ráta napjainkban már 90%. A RHEINZINK nagyon kedvező és gazdaságosan fenntartható anyag, nem csak az újrahasznosítás alacsony energiafogyasztása miatt, ami kb. 5%, hanem ma már a nyersanyag árának 60%-a fémhulladékból származik.

Mi a RHEINZINK újrahasznosítási szintje?

A jelenlegi újrahasznosítási szint 100%. Minden gyártási hulladékot összegyűjtenek és újra felhasználnak. Ezt a rendszert folyamatosan ellenőrzik az ISO 9001 és az ISO 14001 integrált minőség és környezet irányítási rendszernek megfelelően. A gyártás hulladék mérlege tehát rendkívül kedvező.

Mi a RHEINZINK gyártás közbeni újrahasznosítási szintje?

A hulladék RHEINZINK-et újra és újra vissza lehet forgatni a gyártásba. Ma minden RHEINZINK termék 10%-a másodlagos, újrahasznosított anyagból készül. Például egy 3 m hosszú RHEINZINK ereszcsatornából 30 cm "már szolgált előző életében".

Miért nem használnak több újrahasznosított anyagot a RHEINZINK termékek gyártásához?

A RHEINZINK hosszú életciklusának köszönhetően, a több mint 30 évvel ezelőtt gyártott termékek még mindig karbantartás nélkül teljesítik feladatukat. Ez azt jelenti, hogy a fémhulladék piacon jelenleg elérhető cink mennyisége nem elegendő ahhoz, hogy növelni lehessen másodlagos anyagok felhasználását a RHEINZINK gyártásához.

Milyen cinkforrás készlettel rendelkezünk és milyen ágazatokban használható még ez az anyag?

A jelenleg rendelkezésre álló adatok azt mutatják, hogy cink erőforrásaink elegendőek lesznek az elkövetkező 700 évben, még akkor is, ha a rendelkezésre álló fémhulladékot figyelmen kívül hagyjuk. A cinket számos ágazatban használják: az autógumik és a festék gyártástól a fürdőszoba szerelvényekig, valamint az ajtók és játékok alkatrészeitől a kozmetikumokig. De találkozunk e nyomelemmel napi rendszerességgel is - akár a sampon használatával a zuhanyzáskor vagy a gyógyászati ​​termékeknél különféle formában (pl. cink kenőcs).

Milyen egyéb területeken használnak cink anyagot?

A cinket felhasználják az autógumi és a festék gyártáshoz, a fürdőszobák és ajtók szerelvényeinek gyártásához, valamint a játékok és kozmetikai termékek készítéséhez.

Milyen ételek tartalmaznak cinket?

A cink, mint nyomelem megtalálható egy egész sor ételben. Például 1 kg marhahúsban 25-50 mg cink található, vagy 1 kg zabkásában 70-140 mg. Az emberi szervezet cink szükséglete napi 10-15 mg az egészséges működéshez, ami például a növekedéshez, a seb gyógyuláshoz, az enzimek termeléséhez szükséges. A terhes és szoptatós anyáknak javasolt napi 25 mg cinkbevitel.

Hogy hogy biztonságos a cink, amikor a nehézfém?

Bár a cink a nehézfémek kategóriájába sorolt fém az 5 g/cm³ feletti súlya miatt, mégis egyáltalán nem mérgező fém. A cink a környezet természetes része, s a második legfontosabb nyomelem a vas után - az élet alapvető része. Ellentétben a higannyal vagy a kadmiummal, a cinket nem tárolja a szervezet, például a fogyasztott élelmiszer esetén. A cink mennyiségét nem határozza meg a természetes anyagcsere általi kiürülés.

Megengedhető-e az esővíz szabad lefolyása a RHEINZINK tetőfedésekről?

A csapadékvíz elvezetés egyre inkább a tudományos figyelem középpontjába kerül. A vízszennyezés megakadályozása a a felszín alatti vizekre is vonatkozik. Amikor a cink fedésről a csapadékvíz a szivárgó aknákba folyik, a cink-ionok szerves részecskékhez kötődnek, így a porhoz, a levelekhez, amelyekkel együtt kopnak el, vagy földnyílásokban tűnnek el. Ahol szükséges, a különleges geológiai területeken, szűrő rendszerek állnak rendelkezésre. Ha ezt hatósági szabályok írják elő, a szivárgó létesítése minden probléma nélkül megoldható.

Mi a RHEINZINK tetőfedésekről lefolyó esővíz elvezetésének helyes módja?

A RHEINZINK tetőfedésekről lefolyó víz általában a fő esővízelvezető csatorna rendszerbe folyik. Szivárgó gödrök, kutak, valamint a földalatti szűrő csatornák gondoskodnak, hogy a követelményeknek megfeleljen a decentralizált esővíz ártalmatlanítás a manapság sok helyi hatóság által meghatározott előírásoknak. Bizonyos területeken további szűrés szükséges, hogy megtisztítsák a vizet a geológiai feltételekhez igazodva. Tudunk biztosítani szakirodalmat ebben a témában.

Hogyan használható a RHEINZINK energiatermelő tetőként?

Tetőbe integrált termikus napenergia rendszereket kínálunk a RHEINZINK tető burkolatok multifunkcionális használatához. Ezek a hőtermelő megoldások teljesen láthatatlanok - mint például a RHEINZINK SolarThermie rendszer.

Hol vásárolhatok RHEINZINK anyagot?

A RHEINZINK anyag rendelkezésre áll minden Önhöz legközelebbi márkakereskedőnknél.

RHEINZINK worldwide

RHEINZINK-IRODA elérhetősége:
 
Tel.: 00 36 1 305 0022
Fax: 00 36 1 305 0023